Latvijas Nacionālās bibliotēkas apgādā ir iznācis jauns, Latvijas sabiedrībai būtisks pētījums - zinātnisku rakstu un eseju krājums "Latvijas teritorija agrīni modernā laikmeta politiskajā dimensijā 16.–18. gadsimtā". Tā atvēršana notiks 4.martā 17.00 LNB Draugu telpā.

LNB un LU VFF sadarbība ir vainagojusies ar vēl viena Latvijas simtgadei veltītā konferenču cikla "Valsts pirms valsts" konferences materiālu publicēšanu grāmatā. Janvārī nāca klajā viduslaiku Livonijai veltītais krājums  "Viduslaiku Livonija un tās vēsturiskais mantojums”, tagad kārta agrajiem jaunajiem laikiem. Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) ir izdevusi zinātnisku rakstu krājumu "Latvijas teritorija agrīni modernā laikmeta politiskajā dimensijā 16.–18. gadsimtā". Izdevumā ir publicēti starptautisko zinātnisko konferenču ciklā "Valsts pirms valsts" 2018. gadā notikušās trešās konferences materiāli. Konferenču ciklu organizēja LNB sadarbībā ar Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāti (LU VFF). Konferences un materiālu krājuma koncepcijas autore un sastādītāja ir Valda Kļava.

Krājumā aplūkotā perioda sākumā saira viduslaiku Livonija, un tai piederējušās zemes ieguva kaimiņvalstis, kuras tobrīd veidojās par reģiona lielvarām, piedzīvoja politiskās ietekmes uzplaukumu un modernizācijas procesu diktētas pārmaiņas valstī. Atbilstoši tam tās kārtoja attiecības ar pakļautajām provincēm. Reizē arī Livonija savas pastāvēšanas beigu posmā, Kurzemes hercogiste, Pārdaugavas hercogiste, Zviedru Vidzeme, Poļu Inflantija un Krievijas Baltijas guberņas piekopa savu interešu vadītu politiku un centās sevi noteiktā veidā pozicionēt konkrētās monarhijas ietvaros. Tieši šīs centra un perifērijas attiecības tā brīža valstiskuma attīstības tendenču kontekstā ir grāmatas autoru – pētnieku no Latvijas, Vācijas, Polijas, Zviedrijas, Austrijas un Čehijas – uzmanības centrā. Autori pievērsušies gan politiskajām norisēm, gan ar tām saistītajām kultūras izpausmēm agrīni modernajā laikmetā Latvijas teritorijā.

Interesenti tiek mīļi aicināti uz grāmatas  "Latvijas teritorija agrīni modernā laikmeta politiskajā dimensijā 16.–18. gadsimtā" atvēršanu 4.martā 17.00 LNB telpās. Atvēršana notiks LNB Draugu telpā (1. stāvā) pasākumu cikla "Letonikas lasījumi" ietvaros. Ar priekšlasījumu ""Dusošās ērkšķrozītes" modināšana: dažas refleksijas par jaunāko pētījumu agrīni modernā laikmeta politikā un kultūrā" uzstāsies LU VFF Filozofijas un ētikas nodaļas docente Aija Priedīte-Kleinhofa.


Krājumu "Latvijas teritorija agrīni modernā laikmeta politiskajā dimensijā 16.–18. gadsimtā" varēs iegādāties LNB Draugu telpā.

Dalīties