Piektdien, 23. oktobrī, 18.00 Anglikāņu baznīcā (Anglikāņu ielā 2, Rīgā) notiks publiska diskusija par rasismu, baznīcu un sabiedrību.

Diskusijā piedalīsies angļu valodas skolotājs un cilvēktiesību aktīvists Džordžs Stīls, Lipkes memoriāla direktore Lolita Tomsone, LU Vēstures un filozofijas fakultātes profesors Raivis Bičevskis un LU Teoloģijas fakultātes zinātniskais asistents Ņikita Andrejevs.  Vada mācītāja Elīza Zikmane.

Kā norāda diskusijas rīkotāji, Anglikāņu baznīcas Svētā Pestītāja Draudze, rasisms Latvijā ir maz diskutēta tēma, lai gan aptauju dati un naida runas izpausmes sociālajos tīklos rāda, ka rasisms Latvijā ir problēma: "Latvijas Cilvēktiesību centrs, nesen aptaujājot nelielu daļu – tikai 200 no ārvalstu studentiem, kuri mācās Latvijā, konstatēja, ka vairāk nekā puse ir piedzīvojuši aizskārumu savas ādas krāsas, rases vai etniskās piederības dēļ."

Vēl mazāk par šo tēmu mūsu valstī izsakās reliģiskās kopienas, norāda draudze. "Salīdzinājumam Kenterberijas arhibīskaps Džastins Velbijs 2000. gadā teica, ka viņš kaunas par savas baznīcas rasistisko pagātni un ka Anglijas baznīca vēl aizvien kā institūcija ir rasistiska. Tajā ir maz etnisko minoritāšu mācītāju, un vēl mazāk citas ādas krāsas augstāko garīdznieku.  No otras puses – anglikānismā ir kustības (piemēram, "Iekļaujošā baznīca" (Inclusive Church), kuras daļa ir arī draudze Rīgā) un atsevišķi teologi, kuri iestājas par baznīcas atvērtību sabiedrības marginalizētām grupām."

Diskusijā tiks runāts par šādiem jautājumiem: cik atvērta Citādajam ir Latvijas sabiedrība un kristīgās konfesijas kā tās daļa? Kas būtu darāms, lai mazinātu aizspriedumus un neiecietību? Kādā mērā reliģiskās kopienas, to teksti un prakses, var kalpot kā pārmaiņu veicinātājas?

Diskusija būs pieejama arī tiešsaistē draudzes "Facebook" kontā.

Avots: Satori

Dalīties