Latvijas Universitātes Vēstures un filosofijas fakultātes Studentu pašpārvalde aicina piedalīties zinātniskajā konferencē “Sašķeltība”, kas norisināsies divās daļās. 3. novembrī Aspazijas bulvāra 5 513. telpā notiks zinātniskie lasījumi, savukārt 4. novembrī “Aleponija” aicinām uz dzejas un prozas lasījumiem.  

Lai arī sašķeltība visbiežāk skatīta sabiedrības grupu kontekstā, šī jēdziena plašajā interpretāciju ietvarā var izcelt daudz dažādu problēmu, kas parādās gan vēstures, gan filosofijas jautājumu laukā. Tā īstenojas konfliktos, karos, izolēšanā, ignorēšanā, atsvešinātībā, interpretāciju šķēlumos... Vai tā būtu šķelšanās kultūras virzienos, reliģijā un ideju vēsturē, vai ārpus cilvēka kontroles mainīgajā pasaules dalījumā – laikā un telpā. Zinātniskajos lasījumos studenti var pievērsties apziņas sašķeltībai, ķermeņa un garīgā pretējībai, apzinātā un neapzinātā nošķīrumam. Vaicāt, piemēram, kas ir identitātes sašķeltība vai kā izpaužas vēsturisko notikumu interpretāciju dalīšanās. Zinātnisko lasījumu galvenais fokuss ir no vēstures un filosofijas skatupunkta ielūkoties plaši interpretējamā un bieži novērojamā šķelšanās fenomenā. 

Tā arī nākošajā dienā iedziļināsimies kā sašķeltība spēj atklāties dzejā un prozā. Dalīšanās, atdalīšanās, fragmentācija, nošķelšanās, izkliedētība var parādīties verlibrā, atmiņu stāstos, arī īsājā prozā.

Ja tevi saista tēma sašķeltība un tās dažādās parādības un formas, tad aicinām izpausties gan referātos, gan dzejā vai prozā un piedalīties zinātniskajā konferencē. 
Līdz 21. oktobrim nosūti savu pieteikumu, uzrādot savu vārdu un uzvārdu, studiju programmu un kursu, iecerēto darba tēmu un (referāta gadījumā) anotāciju. Aicinām ikviena studiju līmeņa pārstāvi, kā arī gaidīsim pieteikumus no visām LU fakultātēm. Referātu, dzejas un prozas iesūtīšanas termiņš ir 28. oktobris! Zinātniskā lasījuma ilgums līdz 20 minūtēm (4–7 lpp. garš teksts), dzejas un prozas ilgums 10–15 minūtes. Pieteikumu un tekstus sūti uz saskeltiba.vff@gmail.com. 
 

Dalīties