Pēc teju 400 pieteikumu izvērtēšanas jau novembrī noslēdzās Latvijas Universitātes (LU) fonda mecenātu stipendiātu atlase. Šogad LU un citu Latvijas augstskolu studentiem piešķirtas 94 stipendijas, no kurām piecas saņēma arī centīgākie LU Vēstures un filozofijas fakultātes (VFF) studenti.

Tomass Stepiņš – jaunais filozofs ar plašu pētniecisko interešu loku.

Kā vienīgais stipendiāts no 1. kursa šogad stipendiju „Ceļamaize” saņem LU VFF 1. kursa filozofijas students Tomass Stepiņš. Stipendija „Ceļamaize” ir radīta 2006. gadā, lai sniegtu motivējošu atbalstu LU pamatstudiju 1. kursa studentiem, kuriem, absolvējot vidusskolu, ir gan augstas sekmes mācībās, gan sasniegumi ārpusskolas aktivitātēs. Papildus filozofijai Tomu aizrauj arī vēsture, literatūra un māksla, un Toms pats arī atzīmē, ka viņa pētniecisko interešu klāsts ir plašs. Stipendijas „Ceļamaize” iegūšana Tomam nozīmē ne vien novērtējumu un finansiālu neatkarību, kas ļauj pilnvērtīgi pievērsties studijām, bet arī pienākumu attaisnot atzinību un motivāciju ar maksimālu atdevi pieiet studijām.

Jēkabs Akermanis- LU dižmecenāta Morberga stipendiāts.

Pirmās stipendijas LU studentiem tika piešķirtas jau 1929. gadā, pateicoties LU dižmecenāta Kristapa Morberga dāsnajam testamentārajam novēlējumam. 2001. gadā Kristapa Morberga stipendija pēc ilgāka pārtraukuma tika atjaunota un arī tagad to piešķir sabiedriski aktīviem LU studentiem ar izcilām sekmēm. Starp 14 šī gada Kristapa Morberga stipendijas saņēmējiem ir arī LU VFF vēstures 2. kursa students Jēkabs Akermanis. Papildus studijām, iesaistoties gan fakultātes studentu pašpārvaldē, gan LU Studentu padomē, Jēkabs mecenātu stipendiju saņem jau otro gadu un atzīmē, ka stipendijas iegūšana ir liels atvieglojums, jo tā ļauj koncentrēties uz to, kas ir vissvarīgākais – studijām un sabiedrisko darbu.

Sofija Anna Kozlova- LU gadsimta stipenditāte.

Par godu LU 100. gadskārtai 2019. gadā radīto LU Gadsimta stipendiju šogad ir ieguvusi LU VFF filozofijas 2. kursa studente Sofija Anna Kozlova. Stipendija ir radīta, lai cildinātu gaišākos LU prātus un tās izveidošanai līdzekļus ir ziedojuši vairāki desmiti LU absolventu, mecenātu un sadarbības partneru. Sofija Anna lepojas ar procesu, kurā atrodas un uzskata to par savu vienīgo īsteno sasniegumu, jo tieši tas ir novedis līdz stipendijas iegūšanai. Saņemot LU fonda mecenātu stipendiju jau otro gadu, Sofija Anna atzīmē, ka pats pieteikšanās process stipendijai ir svarīgs – tas dod jaunas prasmes, kā arī tā rezultātā notiek daudzas ļoti jaukas un nepieciešamas izmaiņas.

Gundega Ziemele- topošā vēsturniece ar vēlmi risināt vēstures sarežģītākās mīklas. 

2013. gadā radītā Richarda Zariņa piemiņas stipendija ir domāta tieši LU Vēstures un filozofijas fakultātes maģistrantūras studentiem ar mērķi sniegt atbalstu maģistra darba izstrādē, kā arī vairot un spēcināt latviešu vidū pastāvošo izpratni par vēstures jautājumu nozīmīgumu Latvijas valsts un sabiedrības dzīvē. Šogad to ir saņēmusi arī LU VFF vēstures maģistrantūras 2. kursa studente Gundega Ziemele. Tā kā Gundega paralēli studijām arī strādā pilna laika darbu, viņa uzsver, ka stipendija ir kā iespēja pilnvērtīgāk nodoties darbam, kā arī tā ir stimuls, lai taptu labāki pētnieciskie darbi.

Zane Ozola- pieredzes bagātā filozofijas doktorante.

Vēsturniekam, profesoram un pirmajam vēlētajam LU rektoram Ernestam Felsbergam par godu radīto piemiņas stipendiju šogad ir ieguvusi arī LU VFF filozofijas doktorantūras 2. kursa studente Zane Ozola. Stipendijas mērķis ir atbalstīt spējīgus, centīgus un sabiedriski aktīvus LU humanitāro zinātņu studentus. Zane jau 2013. gadā ir saņēmusi Beļģijas-Flandrijas valdības stipendiju maģistrantūras studijām Lēvenes Katoļu universitātes Augstākajā Filozofijas institūtā, un šogad saņemto Ernesta Felsberga piemiņas stipendiju vērtē kā pagodinājumu un apliecinājumu viņas izvēlēm un spējām, kas stiprina ticību nākotnei. Savā akadēmiskajā dzīvē Zane vienmēr ir interesējusies par kultūras un mākslas nozīmi cilvēka pašapziņas un kolektīvās pašizpratnes veidošanā un atzīmē, ka stipendija kalpo kā iespēja apzināties jau paveikto, noformulēt savas vērtības, kā arī gūt atbalstu savu sapņu realizēšanā.


Par Latvijas Universitātes fondu

Jau kopš 2004. gada Latvijas Universitātes fonds nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem atbalstīt gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas, tā investējot Latvijas nākotnē. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus un pētniekus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

 

Dalīties