LU 79. konferences filozofijas sekcija 23. februārī tiešsaistes platformā. Aicinām pieteikties klausītājus.

2020. gadā, pandēmijas apstākļos, tika svinētas vairākas Eiropas kultūrai nozīmīgas jubilejas. Starp tām bija filozofa Hēgeļa un dzejnieka Hēlderlina divsimt piecdesmitās dzimšanas dienas. Starp jubilejām, kuras atzīmēja 20. gadsimta domātāju, rakstnieku un zinātnieku kontekstā, bija arī rakstnieka, domātāja un esejista Ernsta Jingera (1895-1998) simt divdesmit piektā dzimšanas diena.

Atceroties par šo neseno jubileju, 2021. gada 23. februārī notiks Jingeram veltīta LU 79. Starptautiskās zinātniskās konferences sekcija "Ernsts Jingers: domātājs un rakstnieks starp modernitātes veidoliem un viņpus laika sienas". Tā centrā – Jingera personība, viņa darbu pamattēmas un veidoli (Kareivis, Strādnieks, Mežabrālis, Anarhs u. c.), ar kuru palīdzību viņš attēlojis un interpretējis 20. gadsimta un visas modernās kultūras gaitu. Šobrīd Jingera darbi tiek izdoti jaunos, kritiskos izdevumos (prof. Dr. Helmuts Kīzels). Viņa skatījums uz savu laiku un viņa estētika, viņa sarakstes ar ievērojamiem filozofiem, viņa garā mūža pieredze un tās artikulācija literāros un esejistiskos darbos ir saistījuši daudzus lasītājus. Viņa darbs “Tērauda negaisos” 30. gados ticis publicēts periodikā latviešu valodā. 1943. gadā Rīgā tiek izdots viņa 1939. gada darba “Uz marmora klintīm” papildus izdevums. Tuvākajos gados tiek plānoti citi viņa darbu tulkojumi latviešu valodā. Viņa mantojums ir viena no nozīmīgākajām 20. gadsimta vēstures un laikmeta pašizpratnes liecībām.

E-pasts saziņai par LU 79. Starptautiskās zinātniskās konferences sekciju "Ernsts Jingers: domātājs un rakstnieks starp modernitātes veidoliem un viņpus laika sienas": raivis.bicevskis@lu.lv.

No 2021.gada februāra sākuma līdz marta sākumam jau 79. reizi Latvijas Universitātē (LU) norisināsies ikgadējā zinātniskā konference. LU konference ir kļuvusi par neatņemamu zinātniskās dzīves sastāvdaļu ar gandrīz gadsimtu ilgas tradīcijas.

Konferencē aicināti piedalīties visi interesenti – studenti,  doktora grāda pretendenti, mācībspēki un pētnieki no visām Latvijas augstskolām, zinātniskajām institūcijām, kā arī uzņēmumu un organizāciju pārstāvji. Laipni aicināti visi interesenti gan kā dalībnieki ar referātiem, gan kā klausītāji un diskusiju dalībnieki.

 

Dalība konferencē ir bezmaksas.

Papildus informācija par LU 79. starptautiskās zinātniskās konferences norisi, sekcijām un pieteikšanos.

 

Dalīties