Prof. Dr. Sandra Tomsone (Veselības aprūpes ētikas centrs, Leikhedas Universitāte Kanādā) uzstāsies LU Vēstures un filozofijas fakultātē ar lekciju “Filozofija un pamatiedzīvotāju tiesības Kanādā”. Lekcija notiks Aspazijas bulvārī 5, 510. auditorijā 2022. gada 29. novembrī, otrdienā, plkst. 16.30-18.00. Lekcija notiks angļu valodā.

“Savā lekcijā es aprakstīšu, kā Eiropas valstis Bruņurupuču salā izveidoja Kanādu bez pamatiedzīvotāju informētas piekrišanas. Demonstrējot, ka saskaņā ar Rietumu filozofijas suverenitātes teorijām Kanāda nav leģitīma valsts, es parādu, kā apgaismības filozofi sniedza Lielbritānijai attaisnojumu pamatiedzīvotāju tiesību suverenitātes pārkāpšanai un viņu zemju okupācijai. Es arī parādu, kā 21. gadsimta kanādiešiem, kuri nav pamatiedzīvotāji un kuru izglītība izkropļo viņu politisko realitāti, pamatiedzīvotāju politiķi, juristi, zvejnieki, zinātnieki un mākslinieki palīdz ieraudzīt sistēmisko netaisnību, ko koloniālisms ir iestrādājis katrā Kanādas institucionālās struktūras daļā. Tādējādi filozofi, kas balstās politiskās filozofijas kanonā, tiek aicināti dekolonizēt savas teorētiskās struktūras un sekot pamatiedzīvotāju zinātniekiem, veidojot jaunu, uz realitāti balstītu skatījumu uz pamatiedzīvotāju un Kanādas attiecību taisnīgumu.”

Sandra Tomsone (Sandra Tomsons) ir dzimusi Jaunskotijā Kanādā. Doktora grādu filozofijā aizstāvēja 1988. gadā Kvīnsas Universitātē Kingstonā, Ontario. Ilgu laiku pasniedza Memoriāla Universitātē Ņūfaundlendā un Vinipegas Universitātē. Regulāri kopā ar vīru, latviešu un kanādiešu filozofu Gunāru Tomsonu (dzimis 1926 gadā Jelgavā – miris 2017 gadā Antigonišā Jaunskotijā) viesojusies Latvijā. Daudzu akadēmisku rakstu autore, kopā ar Lorēnu Meijeri (Lorraine Mayer) sastādījusi rakstu krājumu "Filozofija un pamatiedzīvotāju tiesības : kritiski dialogi" (Oksfordas Universitātes izdevniecība, 2013).

Dalīties