Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

Strauji tuvojas Latvijā lielākais studiju festivāls “L-Universs”! Jau 23. un 24. februārī no 9.00 līdz 18.00 Humanitāro zinātņu zonā, LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājas 3. stāvā, ar nākotnes studiju un karjeras iespējām aicināti iepazīties vēstures un filozofijas, valodu un kultūras, teoloģijas un reliģijpētniecības jaunie talanti.

No erudīcijas spēlēm līdz radošajām darbnīcām – LU vēsturnieki un filozofi sagatavojuši virkni aktīvas domāšanas izaicinājumu. Zinātkārie varēs noskaidrot, kura ir viņu pasaule – Roma, Viduslaiki vai Mežonīgie rietumi. Studenti un mācībspēki aicinās iemēģināt roku labi zināmu tekstu analīzē un interpretācijā, atklājot laikmeta garu, ko caur popkultūras tēliem ataino un atklāj autori. Izzinošajā atjautības spēlē “Kad tas bija?” ikviens varēs iepazīt mazāk zināmus un pavisam jaunus faktus par Latvijas vēsturi.  

Kāda ir filozofisku tekstu nozīme, vērtība un noderība? – Filozofu bibliotēkā apmeklētāji varēs šķirstīt grāmatas, pētīt filozofu citātus un apspriest tos ar studentiem. Filozofiskām problēmām parasti ir vairāki risinājumi, un to būs iespēja novērot aktivitātē “Tev ir divi krēsli”. Apmeklētāju uzdevums būs izvēlēties – piekrītu vai nepiekrītu, darīšu tā vai citādi u. tml., atzīmējoties uz īpašas “divu krēslu” tāfeles. Lēmumu pieņemšanā būs iespēja konsultēties ar topošajiem vēsturniekiem un filozofiem. Savukārt attēlu interpretēšanas un analizēšanas darbnīcā dalībnieki būs aicināti izteikt savas domas par vizuāliem materiāliem, kuros notverts kaut kas saistīts ar tehnoloģijām. Atvērtās sarunās ar filozofiem, vēsturniekiem un citiem viesiem uzvirmos jautājumi par ētiku, sabiedrības transformācijām, zināšanu dabu, ikdienas paradumiem un neskaitāmiem citiem veidiem, kā tehnoloģijas pastāv mūsu visu dzīvēs un ir pastāvējušas arī senāk. 

Lielisku iespēju vienuviet satikt visu programmu studentus un mācībspēkus, tostarp aprunāties ar ārvalstu lektoriem, piemēram, somu, zviedru, spāņu valodu mācībspēkiem, sarūpējuši LU filologi. Viņi festivālā aicina doties aizraujošā valodu ceļojumā.

Jaungrieķu, sengrieķu un latīņu valodas varēs iepazīt caur mūsdienās aktuāliem piemēriem, būs iespēja demonstrēt savas zināšanas, minēt un noskaidrot faktus par aizraujošiem antīkās mitoloģijas aspektiem. Ceļojumā, lai iepazītu Francijas, Itālijas, Spānijas un Meksikas kultūru un valodu daudzveidību, varēs doties ar īpašas viktorīnas palīdzību. Universitātes pārstāvji palīdzēs izzināt romāņu valodu ģeogrāfiju, to līdzības un atšķirības, atklāt komunikācijas specifiku un žestu valodas nozīmi. Somugru valodu speciālisti interaktīvās spēlēs palīdzēs iepazīt, atpazīt un atšķirt igauņu, somu un lībiešu valodas vārdus ar vienādu nozīmi. Praktiskās valodu spēlēs, atjautības uzdevumos un eksperimentos aicināti piedalīties arī slāvu valodu – čehu un poļu –, vācu, angļu valodas, Āzijas, skandināvu un, protams, arī baltu valodu un kultūru interesenti. Starp citu, LU angļu filologus ir absolvējis arī viens no šī gada festivāla lielās skatuves mūziķiem – RAUM!

LU teologi un reliģijpētnieki vaicās – cik labi pazīsti dažādas pasaules reliģijas? Izzinošā spēlē apmeklētāji aicināti iepazīt daudzējādo reliģiju terminus un arī nedaudz apgūt senebreju un sengrieķu valodas, uzrakstot tajās savu vārdu. 

”L-Universs” būs visaptverošs, spožs un daudzveidīgs – gluži kā visums virs mūsu galvām, kam nav ne gala, ne robežu. Plašajā festivāla programmā divu dienu garumā gaidāmas izziņas spēles, diskusijas, tikšanās, Latvijas mūziķu koncerti, LU Skolu balvas pasniegšana, īpaša aktivitāšu programma tieši skolotājiem un daudz citu neaizmirstamu norišu. Programma ir pieejama LU portālā www.lu.lv un līdz pat “L-Universs” sākumam tā tiks pastāvīgi papildināta. Festivāla apmeklējums un dalība visās aktivitātēs ir bez maksas un bez iepriekšējas reģistrācijas. Universitāte aicina plānot ierašanos pēc iespējas videi draudzīgi – ar sabiedrisko transportu vai kājām.  

Citus foto no iepriekšējā gada festivāla skaties LU fotoarhīvā!

Dalīties