Seminārs tiek organizēts sadarbībā ar Latvijas Universitātes Bibliotēku. Seminārs norisināsies Latvijas Universitātes 82. starptautiskās zinātniskās konferences ietvaros 2024. gada 22. martā Aspazijas bulvārī 5, 510. auditorijā

Mūsdienās informācijas apmaiņa arvien vairāk notiek elektroniskajā vidē, drukātos izdevumus nobīdot nosacītā perifērijā. Tas lielā mērā attiecināms arī uz studijām un pētniecību. Tāpēc rodas jautājums par grāmatu resursa un tā pieejamības nozīmi studiju un pētnieciskajā darbā. Kā spilgts analīzes piemērs var noderēt mūsu reģionam aktuālā Centrālās un Austrumeiropas vēsture un Latvijas vieta tajā – tās izpratnei un skaidrojumam pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā pievēršama īpaša nozīme.

Viskonsinas Universitātes (ASV) emeritētā profesora Pauļa Lazdas nesenais grāmatu dāvinājums par Centrālās un Austrumeiropas vēsturi, no kurām lielu daļu veido līdz šim Latvijā nepieejami izdevumi, mudina uzdot jautājumus par to, cik būtiski, pateicoties profesora Lazdas dāvinājumam, paplašinātā pieeja pētnieciskajai literatūrai sekmēs studiju un pētniecisko darbu. Tas savukārt rosina jautājumu par to, kā mūsdienīgās Centrālās un Austrumeiropas vēstures nostādnes pasaulē korelējas ar šīs tematikas izpēti Latvijā, kādas problēmas šajā kontekstā pastāv un kādi ir aktuālie uzdevumi.

Semināra mērķis ir konstatēt situāciju, kādā šodien atrodas Centrālās un Austrumeiropas vēstures izpēte un pasniegšana Latvijā, un raisīt diskusiju par šo tēmu vēsturnieku – pētnieku un pedagogu aprindās, kā arī plašākā sabiedrībā.

Semināra programma.

Dalīties