Pagājušās nedēļas nogale atnāca ar nevienam negaidītu ziņu par kolēģa profesora Igora Šuvajeva pēkšņu aiziešanu mūžībā. Tas fakultātes saimei ir dziļš satricinājums. Profesors Šuvajevs darbam Vēstures un filozofijas fakultātē veltījis vairākus gadu desmitus – bijis aizrautīgs un prasīgs studentu izglītotājs, radošs kolēģis, ilggadējs fakultātes domes priekšsēdētājs. Kā starptautiski atzīts zinātnieks, Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis un zinātnes popularizētājs profesors Šuvajevs ir devis nozīmīgu ieguldījumu filozofijas attīstībā Latvijā.

"Latvijas sabiedrība, Latvijas Universitāte, fakultāte un nodaļa ir zaudējusi filozofu, bez kura klātbūtnes, lekcijām, sarunām, tekstiem un tulkojumiem Latvijas intelektuālā ainava ir kļuvusi nabadzīgāka. Lai arī pēc Igora nāves mums visiem palicis viņa vairāku gadu desmitu spraigā darbā radītais, lai arī filozofa skolnieki un sarunbiedri turpinās reiz kopā ar Igoru aizsāktos domāšanas ceļus, tomēr zaudējums būs te – šodienas rūpju un nākotnes cerību neizdeldēts.

Filozofa aiziešana ir arī jautājums mums visiem: cik spējam vai nespējam par realitāti, sabiedrību un sevi padomāt īsteni neatkarīgi un nepielūdzami precīzi. Igors Šuvajevs to ir mēģinājis darīt. Tas ir filozofa mantojums, kas atstājis dzīves ceļa zīmes. Šis ceļš vedis cauri darbam akadēmiskajās institūcijās, cauri grāmatu lapaspusēm, konferenču un sarunu neskaitāmajām stundām, auditoriju gaismām, lieliskiem valodas un stila atklājumiem un domas kodīgās liesmas smiekliem, un arī nomāktības un nespēka mirkļiem. Sērās esot kopā ar tuviniekiem, draugiem un sarunbiedriem, neaizmirsīsim Igoru un viņa filozofa mantojumu."

VFF Filozofijas un ētikas nodaļas vadītājs Raivis Bičevskis.

Dalīties