2024. gada 23. aprīlī Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Baltā vilka klasē (6. stāvā) plkst. 18.00 vācu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā norisināsies pasākums “Divi Kanti: Imanuels Kants un Johans Heinrihs Kants starp Karaļaučiem un Kurzemi”. Vācu valodas mēneša zīmē tiks godināta filozofa Imanuela Kanta trīssimtā dzimšanas diena.

 

Vācu filozofa Imanuela Kanta dzīve un radošais darbs bija cieši saistīts ar Latviju – tieši Rīgā viņš publicēja savus nozīmīgākos darbus. Taču pastāv vēl kāda būtiska saikne – Latvijā dzīvoja un strādāja Kanta jaunākais brālis Johans Heinrihs Kants (1735–1800). Abi brāļi regulāri sarakstījās, un saglabājušās vēstules sniedz interesantu ieskatu ne vien Kanta dzīves gājumā, bet arī Austrumprūsijas un Baltijas kultūras kontaktu vēsturē. Dzimis Karaļaučos un pabeidzis teoloģijas studijas, Johans Heinrihs Kants devās uz Kurzemi, kur sākumā strādāja par skolotāju, apprecējās ar kurzemnieci un vēlāk kļuva par mācītāju Vecsaules (Altrahden) draudzē. Viņa dzīves un darba gaitas saistītas arī ar Jelgavu un Pētera akadēmiju.

Par to, kādus atradumus par šo skolotāju un teologu glabā arhīvi un kāpēc šodien ir vērts par viņu atcerēties, stāstīs vācu vēsturnieks Manfreds fon Betihers (Manfred von Boetticher), kurš Latvijā ir pazīstams kā kādreizējais Latvijas Universitātes viesdocents un vācbaltiešu kultūras vēstures pētnieks.

Manfreda fon Betihera priekšlasījumam sekos akadēmiskā diskusija, kuru vadīs Latvijas Universitātes profesors Raivis Bičevskis.

Pasākums ir daļa no norišu cikla, kas veltīts filozofa Imanuela Kanta trīssimtajai dzimšanas dienai un ko organizē LNB sadarbībā ar Latvijas Universitāti. Cikla kulminācija būs starptautiska zinātniska konference 2024. gada septembrī, taču visa gada garumā Kanta un apgaismības laikmeta pētnieki aicinās uz diskusijām un pasākumiem, kuros no dažādiem aspektiem tiks izgaismota 18. gadsimta intelektuālās domas vēsture.

Dalība pasākumā bez maksas un bez iepriekšējas pieteikšanās. Pasākums notiks vācu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā.

Pasākums ir viens no notikumiem ciklā “Latviešu grāmatai 500”, kas tiek īstenots ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas finansējumu.

Norišu ciklu “Kantam 300” atbalsta Baltijas-Vācijas Augstskolu birojs, Gētes institūts Rīgā un latviešu-vācbaltiešu centrs Domus Rigensis.

Priekšlasījumi un diskusijas izstrādāti fundamentālo un lietišķo pētījumu projektā “Grāmata un sabiedrība Latvijā: Eiropas dimensija un kultūras pārmaiņas” (LZP-2023/1-0263), ko īsteno LNB sadarbībā ar Latvijas Universitāti.

Baltijas-Vācijas Augstskolu biroja projektu “Starptautiska konference par godu 300. gadadienai kopš Imanuela Kanta dzimšanas” finansiāli atbalsta Vācijas Akadēmiskās apmaiņas dienests (DAAD) no Vācijas Ārlietu ministrijas piešķirtajiem līdzekļiem.

 

Papildu informācija:
Pauls Daija
Pētniecības vadītājs
Latvijas Nacionālā bibliotēka
Tālrunis: 26 735 250
E-pasts: Pauls.Daija@lnb.lv

Dalīties